SINCLAIR

FOUNTAIN HILLS, ARIZONA

The program called for the owners' bedroom and office to be as high as possible on the view lot, with living and dining below. Guest quarters were to be somewhat removed from the main house. In addition to parking for two family cars, a large workshop (a "man cave") was requested for tinkering with motorcycles, aircraft components and other vehicles.

The challenge was to accommodate all of this on a very steep, 45% site.

To accomplish the program, masonry retaining walls embed the lower level of the building—utility functions, the man cave and a recreational basement—against the mountain. The remainder of the home is built above, with the main living spaces spanning the driveway and reaching out to the valley. The guest quarters are connected by the patio on the first level and bridge on the second.

The building form grows from the contours of the mountainside. Framed between two steel beams the sinuous roof shape limits the building height by following the slope, while lifting up to the view.

Interiors: Knoell & Quidort Architects

"We love our home and feel most fortunate to have found such extraordinary talent in each of you. You are an amazing team."—Fran and Steve Sinclair

AWARDS AND PUBLICATIONS

  • 2012 49th Annual PCBC Golden Nugget Award - Award of Merit
  • 2011 Architectural Record - Residential Showcase
  • 2010 Arizona Masonry Guild - Citation Award
loading

LOADING

Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair Sinclair